Magdalena Ribbing

Magdalena Ribbing

Känslan av att vara bjuden på fest utan någon egentlig vetskap om hur man ska klä sig kan vara förödande. Nästan ingen vill ju komma över- eller nedklädd gentemot resten av sällskapet. Magdalena Ribbing är Sveriges kanske mest kända auktoritet i stil- och etikettfrågor och en flitigt anlitad föreläsare gällande frågor som dessa.

En fest som ska gå av stapeln kräver högtidsdräkt eller frack. Vad innebär detta?

Magdalena: Högtidsdräkt är detsamma som frack, alltså den klädsel som har högst nivå. Det betyder att män har frack med vit väst och vit rosett. Och att kvinnor har golvlång festklänning eller festkjol med överdel. Folkdräkt, eller hembygdsdräkt, är lika rätt till klädkoden Högtidsdräkt, både för män och kvinnor – den som äger eller kan låna en Vingåkersdräkt har här ett perfekt tillfälle att använda den!

Smokingen och smokingklänning sägs användas till finare tillställningar. Men vilka färger är okej att klä upp sig i vid dessa tillfällen? Och vilka är absolut förbjudna?

Magdalena: Smoking är en klädselangivelse för fina fester, som klädkod ett steg under Högtidsdräkt. Män har en smoking, oftast svart eller mitt i högsommarvärme vit smokingjacka med svarta byxor. Kvinnor har en knäkort eller längre klänning-kjol på hög festnivå – i valfri färg, helt enligt egen smak. Är det ett bröllop ska kvinnor undvika helt vitt eller helt svart, annars går alla kulörer lika bra. Hembygdsdräkt passar bra till smokingnivån om festen är ett bröllop, annars inte. Smoking bär man endast om denna klädkod är angiven på bjudningskortet.

Vad innebär begreppet "mörk kostym"?

Magdalena: Mörk kostym är en relativt modern klädkod som förr hette Kavaj, men den koden används numera för klädsel steget under Smoking. Står det Mörk kostym på bjudningskortet betyder det en påtagligt fin klädsel, men varken smoking eller frack, utan just en mörk kostym för män, och för kvinnor en kvällsfin klänning/kjol med täckta axlar men i festmaterial som siden eller liknande icke-vardagstyg. Festbyxor och överdel passar utmärkt för kvinnor till "Klädsel: Mörk kostym" – och är festen ett bröllop går det mycket bra att använda sin Vingåkersdräkt eller annan hembygdsdräkt.

Vad är skillnaden på koderna Kavaj och Casual (som ofta används inom kontorsvärlden)?

Magdalena: Kavaj är en beteckning för den lägsta formella klädseln (överst Högtidsdräkt lika med frack, därefter Smoking, Mörk kostym och underst Kavaj). Män har vid klädkod kavaj en hel kostym, inte blazer/kavaj med uddabyxor, och kvinnor en finare-än-vardagsklädsel, exempelvis en byxdress i matt siden eller en festfin knäkort kjol med kvällsbetonad överdel. Casual är en utpräglad affärsklädsel, som har olika betydelse för skilda företag, vilket gör att man måste fråga inbjudaren om klädselförväntningarna när det står Casual på en inbjudan. Vanligt är att Casual innebär en något mindre formell klädsel än Kavaj – men fortfarande en nivå över den enklaste vardagsklädseln.

Hur bokstavligt kan man tolka begreppet vardaglig klädsel?

Magdalena: Vardagsklädsel – inte vardaglig – kan det stå när inbjudaren inte förväntar sig att gästerna ska ha kostym och finare klädsel än just vardagens. Men fortfarande är förekomsten av en klädkod detsamma som att gästerna ombeds klä sig lite snyggare än i de vanliga jobbkläderna: snygga uddabyxor och blazer men inte jeans och tröja respektive kjol-långbyxor på en aningen högre nivå än den mest vardagsbetonade.

Och om klädangivelse inte finns?

Magdalena: Då använder man sitt förnuft och tänker efter: är det trägårdskalas hos grannen avstår man från finkostymen och kvällsklänningen, är det födelsedagsmottagning eller examensfest klär man sig i allra bästa vardagsklädseln, eller på nivån Kavaj. Och både rätt och artigt är att ringa inbjudaren och fråga om önskad klädnivå – det visar att man som gäst är angelägen om att vara korrekt klädd av respekt för både värdfolk och medgäster.

Bild: Etikett på jobbet av Magdalena Ribbing (2011)

Vingåkers Konfektionsmuseum Telefon: 0151-191 89 E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Sajtkarta