Välkommen

Så trevligt att du hittat hit till detta webbmuseum som visar historien om konfektionsindustrin i Vingåker i Sörmland.

Här fanns under större delen av 1900-talet flera framgångsrika konfektionsindustrier. De mest kända var Widengrens och Ljungströms. Nästan varje familj på orten hade någon relation till dessa klädtillverkare. Det var ingen tillfällighet att Vingåkersborna av utsocknes ansågs vara mycket välklädda. Se bara så propra en del av sömmerskorna, tillskärarna och pressarna är på de äldsta bilderna och filmerna!

Konfektionshistorien i Vingåker sträcker sig från sent 1800-tal till slutet av 1900-talet. Men traditionen att tillverka kläder är många hundra år äldre än så. Vingåker har nämligen en av Sveriges äldsta folkdräkter som redan på 1600-talet ansågs ålderdomlig! Så kunskap om sömnad fanns redan väl förankrad när den driftige Per Widengren startade den första klädfabriken.

Här finner du historien återberättad genom fotografier, filmer, skisser och intervjuer. Hela museets arkiv finns här i digitaliserad form. Något fysiskt museum finns inte. Vi hoppas att webbmuseet kan locka till igenkännande hos dem som var med men även till forskning och studier för dem som vill veta mer om en väsentlig del av konfektionsindustrins framväxt i Sverige.

Vi är tacksamma för respons i form av ytterligare information som vi kan införliva i kunskapsbanken. Du är också välkommen att mejla frågor om det är något Du undrar över.

Välkommen till Vingåkers Konfektionsmuseum!

Lars Furborg, kulturchef

Se filmen "En klädsam historia"

Se filmen

Konfektionsföretaget Ljungströms hade som mest över 1 000 anställda på 1970-talet. Successivt flyttades mer och mer av tillverkningen utomlands. Då produktionen avvecklades helt i Vingåker 1998 fanns endast ett 60-tal anställda kvar. Därmed var en epok i Vingåkers historia över som hade varat i över hundra år. Den här filmen gjordes på uppdrag av Vingåkers kommun 1998.

Se filmen...

Välkomna till Widengrens! samt Sportsman Nyheter

Presentation av Widengrens i bokform samt tidskrift för Sportsman-klubben

Se Widengrens-boken här:

Se Sportsman Nyheter här:

Modellhandbok 1952

Modellhandbok från Widegrens avseende hösten/vintern 1952.

Se boken här:

Modellhandbok

Modellhandbok från Widegrens avseende hösten/vintern 1944-1945.

Se böckerna här: